Cusutul traditional versus cusutul mecanizat

Febra si magia iei a cuprins pe multa lume, cel putin pe cei predispusi… Pe mine, cel putin, ma roade iar invidia pe frumusetile purtate de tarancute si tare as vrea sa am timp doar sa imi fac si eu o ie de la cap la coada cu toate stangaciile aferente celor incepatori. Ma fascineaza in special modelele de ie specifice Vrancei, cromatica, contrastele, geometria complicata si puternica, nobletea si eleganta pe care o imprima straielor. Din pacate, timpul nu e prieten cu noi si momentele de tihna si magie, despre care se spune ca te invaluie in timp ce cosi la o ie, sunt doar suplimente scumpe. Dar cum ramane cu ia mea? Asa ca, de cateva luni, m-am dat peste cap si mi-am cumparat o masina de brodat cu gandul ca o sa imi faca o magie si o sa se coasa singura. Din pacate nu este asa…
Iata care sunt pasii pe care ii parcurgi dupa ce iti iei o astfel de masinarie:
– mai intai trebuie sa te familiarizezi cu mecanismele ei, cu modul si rutina de schimbat a atei cand se schimba culorile si cand se rupe ata, cu tempoul si zgomotul enervant cu care cei din jur trebuie sa se obisnuiasca si sa nu-si iasa din minti (nu vreau sa ma gandesc acum si la vecinii de la un etaj mai jos…), cu modul in care sa incadrezi modelul intr-un chenar de 130 x 180 mm al gherghefului si apoi potrivirea lui pentru continuitate, daca modelul se repeta.
Urmatorul pas este crearea modelelor proprii, avand in vedere ca masina are in memorie doar modele decorative copilaresti cu floricele, iepurasi si ursuleti…
Softul aferent unei astfel de masini care trebuie instalat pe calculator, nu vine odata cu masina ci se cumpara separat costand aproape cat ea. Odata ce-l ai, trebuie sa inveti cum se lucreaza cu el, si nu va imaginati ca este usor.

Ce face aceasta babuta simpatica din poza este primul pas in editarea unui model 🙂. Acesta se face pe foaie de matematica si apoi se simuleaza ordinea de cusut a fiecarei cruciulite si a fiecarei culori in parte, astfel incat sa se evite cat mai mult sariturile de la o forma geometrica la alta care are ca efect lasarea in urma a multor ate imbarligate pe care trebuie sa le tai in final. Apoi se incepe desenarea lui in program – – cruciulita cu cruciulita, pe un cadru cu patratele cum este si foaia de caiet, calculand matematic fiecare proprietate in parte (cati mm are o cruciulita, cat de mare iese modelul in final, cum il inchizi, astfel incat, la repetitia lui, acesta sa se imbine perfect, incadrarea corecta in aria gherghefului masinii si ordinea in care trebuie sa pui culorile astfel incat repetitia lor sa fie cat mai apropiata).
Dupa crearea modelului dorit, acesta se salveaza pe un stick intr-un format special si se importa in masina de brodat.
Din pacate masinile de brodat casnice nu fac minuni dar munca si energia pe care o depui este pe masura rezultatelor. Satisfactia finala, lasand la o parte nervii pe care tii-i faci de cate ori se rupe firul sau se blocheaza ata la suveica, este la fel ca cea pe care o ai atunci cand ai terminat-o pe cea cusuta de mana, desi in cazul acesta nu ai avut parte de momentele de tihna si magie de care aminteam mai sus.
Mie cel putin, mi-au trebuit cateva luni bune sa ma obisnuiesc cu aceasta masina si cu modul ei de operare, ca sa am curaj efectiv sa ma apuc de cusut o ie intreaga.
Va tin la curent deci cu evolutia mea.